About

Ik ben Yvette Broch, professioneel handbalster, familiemens en af en toe nog model. Deze drie elementen zijn soms wat lastig te combineren, maar door nooit op te geven en te blijven knokken voor de dingen die ik belangrijk vind, is dit de laatste zeven jaar goed gelukt.

 

Toen ik elf was ben ik begonnen met handballen. Met mijn club Quintus speelde ik in Nederland met de jeugd en de senioren al om de prijzen en werd ik opgeroepen voor Jong Oranje. Daar kwam verandering in toen ik me opgaf voor Holland’s Next Top Model in 2008 en geselecteerd werd om mee te doen. Omdat ik altijd open sta voor nieuwe uitdagingen en alles uit het leven wil halen, heb ik me daar volledig op gefocust. De finale heb ik helaas niet gewonnen, maar het was een geweldige ervaring die ik nooit zou willen inruilen voor iets anders! Ik vind het nu nog steeds leuk om af en toe nog shoots te doen, maar mijn passie voor handbal was en is veel groter, waardoor ik me daarna weer ben gaan richten op een carrière als professioneel handbalster.

Ik ben iemand die doelen voor zichzelf stelt en alles ervoor doet om die te behalen

In 2010 begon ik aan mijn eerste buitenlandse avontuur in Spanje, Alcobendas in Madrid. Dit was een fijne club om te wennen aan het topsport leven en werd voor mij een goede opstap naar Metz in Frankrijk het jaar erna. Metz behoort tot een van de beste ploegen van Frankrijk en ik heb er vier jaar lang met plezier gespeeld. We zijn landskampioen en bekerkampioen geworden en in de Champions League heb ik daar mijn eerste ervaringen opgedaan.

 

Maar, ik ben iemand die doelen voor zichzelf stelt en alles ervoor doet om die te behalen. Een van mijn doelen was om de Champions League te winnen en omdat ik wist dat dit bij Metz niet zou gebeuren, was ik klaar om een nieuwe stap te gaan maken. In 2015 heb ik gekozen voor Győr in Hongarije, een ploeg met de beste handbalsters van de wereld. Het eerste jaar was een zwaar jaar en heb ik erg moeten wennen, maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden en ben ik hier ontzettend gelukkig. Vorig jaar is een van mijn dromen uitgekomen, want we hebben de Champions League gewonnen!

Sinds ik professioneel handbal speel in het buitenland, word ik opgeroepen voor het Nederlands team. Al zeven jaar maak ik deel uit van een groep die dezelfde dromen en doelen heeft. Na vijf jaar lang hard werken kwam de eerste beloning: we haalden zilver op het WK in 2015. Het jaar erna kwalificeerden we ons voor de Olympische Spelen in Rio. Als debutant behaalden we de halve finale, wat een geweldige prestatie was en een ervaring die ik nooit zal vergeten. Het daaropvolgende EK in december ging weer goed: we behaalden zilver na een bloedstollende finale. Het jaar 2017 eindigde we met een hard bevochten bronzen medaille op het WK in Duitsland. Je snapt natuurlijk dat een van mijn doelen is om met Oranje ook gouden plakken te gaan winnen!

 

Wanneer we bij de club een aantal dagen vrij krijgen, ga ik het liefst direct naar Nederland. Daar kan ik mijn familie bezoeken en met vriendinnen een koffie gaan drinken in de stad, momenten die ik als topsporter het meeste mis. Het is niet altijd makkelijk, maar ik weet wat ik wil en ik moet nu alles geven wat ik heb om zo ver mogelijk te komen. Ik ben ontzettend trots op wat ik tot nu toe allemaal bereikt heb, maar ik hoop wel dat ik de komende jaren nog veel meer prijzen aan mijn palmares kan toevoegen. I’ll keep you posted!

 

Liefs,

Yvette

X